Gister heb ik de eindopdracht voor tekenen ingeleverd.
Doel van de opdracht was in mijn geval, om een woning te ontwerpen voor een natuurmens, een ecolover, een boomknuffelaar. Ook kreeg je een voorwerp, in mijn geval een rasp. Waar je het ontwerp op moest inspireren.
Dit was de rasp
Aan de andere kanten waren nog kleinere oppervlakten. Verder heb ik deze rasp van internet gehaald, waardoor de rasp iets anders uitvalt dan de werkelijke rasp.
Mijn eindopdracht zag er als volgt uit:
Ik heb de tekeningen expres met grijs potlood gedaan, om een bepaalde samenhang te creëren. Ook weet ik van mezelf dat wanneer ik kleur toevoeg, ik minder let op de tekentechnische details. En zoals jullie misschien zien, zijn de tekeningen opgeplakt op hout, nephout welliswaar, vloerzeil waar ik een stuk van af heb geknipt om zo een lange poster te maken, en om op die manier de boomknuffelaar extra dimensie te geven.
Ook heb ik de tekeningen met opzet zo rommelig neergelegd. Ik wilde eigenlijk dat het een soort van plakboek zou zijn van onze ecolover (ik heb hem maar Evert genoemd), over hoe zijn woning tot stand is gekomen. En ik denk niet dat hij de boel super recht zou neerleggen.
Goed, nu de foto's apart:
Evert, de man waarvan dit hele huis is.
Inderdaad, een klein foutje, is z'n oog. Deze werd door gummen niet helemaal weer wit, waardoor het eigenlijk een beetje een eng oog is geworden.
Z'n haar heb ik expres nonchalant getekend. Hij zou z'n baard wel scheren, maar om nou zo vaak per jaar naar de kapper te gaan, dat is toch nergens voor nodig. Ook beschouw ik hem als het type, waarom zou je de verwarming aan zetten? Dan doe je toch gewoon een extra trui aan?!
Verder denk ik dat hij vrij weinig nodig heeft om gelukkig te zijn.
En tot slot, wat hem ook maakt tot wie hij is, boomchirurg. Ofterwijl, hij redt graag bomen, maar hierdoor krijgt hij ook voldoende materiaal voor zijn huis bij het kappen van zieke bomen.
En dan nu het tekentechnische commentaar, z'n oog is inderdaad te donker, verder vind ik de schaduw rondom z'n gezicht echt super gelukt, en woehoew, ik heb er gewoon een kin in getekend! ik wist niet dat ik dat kon zonder deze te ver op de voorgrond te plaatsen. Applausje voor mezelf!
Afbeelding 2
De omgeving.
Het is een vrij landelijke omgeving. Lekker rustig. Er loopt een beekje langs, maar wat het belangrijkst is, er staat een boom, en die boom gaat gekapt worden voor huizenbouw. Het is zijn doel om dit te voorkomen, omdat het een mooie en belangrijke boom is. Zodoende bedenkt hij, dat dit de locatie voor dan maar zijn huis gaat worden, zodat de boom kan blijven bestaan.
Het tekentechnische gedeelte. De schaduweffecten vind ik mooi gelukt. Het kruis door de boom mocht nog wel iets duidelijker. De stam van de boom is zeer goed gelukt, maar de afrondingen binnen de boom vallen dan weer tegen. Ik weet niet hoe je dit goed uitlegt, maar ik bedoel de bladeren die niet de omtrek van de boom vormen, maar binnenin de kroon zitten. Die hadden grilliger gemogen.
Afbeelding 3
Het concept.
Het is het idee om de boom het huis te laten bepalen. In eerste instantie wordt het huis om de boom heen gebouwd in de vorm van de rasp. Naar mate de boom groeit, worden steeds meer gaten gemaakt voor de uitstaande takken van de bomen.
Mijn tekentechnische commentaar: ik vind het jammer dat ik achterin bij de box de achterliggende lijntjes niet heb weggehaald. Ook de 2e plank links van boven is anders dan de andere planken.
Wel denk ik dat ik hierin iets meer durf te tekenen, omdat de lijnen beter zichtbaar zijn, ook de vage waas van eindigend landschap op de achtergrond is beter te zien. Ook geloof ik dat het perspectief in deze tekening goed gelukt is.
Afbeelding 4
Het bouwproces.
Ik vond het belangrijk dat Evert zijn huis zelf ging bouwen. Ook omdat hierdoor de raspvorm bestaat. In eerste instantie is het namelijk zijn bedoeling om het huis in de vorm van een balk te doen. Maar tijdens het bouwen, lopen de planken toch langzaam wat af, waardoor de raspvorm ontstaat.
Tekentechnisch gezien: Ik vind het niet echt netjes getekend, dit komt omdat het potlood een te dikke punt had, die ik uiteraard had kunnen gaan slijpen, maar dit niet heb gedaan. Ook het contrast va de sloot ernaast is te groot en de boom en Evert zelf mochten wel iets netter worden getekend, toch vind ik wel dat deze tekening duidelijk maakt wat de essentie er van is, en dat is waar dit vak om draait. Ook vind ik het echt fijn, dat ik Evert op dezelfde hoogte als de horizon heb gezet, ofterwijl de verhoudingen kloppen! Nouja, niet helemaal dan, de woning had iets dieper gemoeten.
Afbeelding 5
Het aanzicht aan de boomzijde.
Dit zag ik vooral al plek voor wanneer Evert er al woont. Wat we hier ook voor het eerst in zien, is aan de achterkant, een soort van regenton op het dak. De vorm van deze regenton is een van de raspuitsparingen. Ook zien we hierin, dat bovenaan de wastafel een buis loopt. Deze loopt vanaf de ton hierheen, om zo zo min mogelijk leidingwater te gebruiken.
Tekentechnisch gezien: Ik vind het jammer dat richting de achterzijde van de woning het niet recht loopt. Dit was toch idee om wel te doen. Verder hadden de tafels en stoelen wel iets netter mogen worden getekend. Wel vind ik het tonen goed gelukt in deze tekening.
Afbeelding 6
Het aanzicht aan de zijzijde.
Over de tekening zelf, hier valt niet veel nieuws in te ontdekken. Dus daarom maar meteen door naar het tekentechnische.
Ik zie een aantal dingen die beter hadden gekund eigenlijk geen echte punten waar ik trots op ben. De rivier is bijvoorbeeld niet mooi in z'n omlijning, de boom is te snel en daardoor niet grillig genoeg getekend. En ik zie eigenlijk dat de horizon maar aan één kant zit, namelijk de linkerzijde. Eigenlijk, als ik het niet maandag al had ingeleverd, zou ik denk ik deze tekening nog opnieuw doen. Ook nu ik afbeelding 5 en 6 zo onder elkaar zie, zit er ook echt een heel groot verschil in wat maat betreft.
Afbeelding 7
De doorsnede.
Eigenlijk denk ik dat het hele ontwerp al vrijwel is uitgelegd. Wat er misschien valt toe te voegen, is zoals je hier misschien ook al ziet, dat hij absoluut niet materialistisch is, en hierdoor ook echt alleen de basismeubels heeft.
Maar goed, het tekentechnische. Wat ik echt wel goed gelukt vind aan deze tekening, is dat door de contouren van de rest van de ruimte, je nog duidelijk ziet hoe het huis liep, en toch, omdat bijvoorbeeld die boom is weggehaald, je de extra informatie ziet die eerst werd verscholen achter de rest van de meubels/inhoud. Ook zijn de tonen mooi gelukt, en volgens mij klopt het perspectief hier ook in. Eigenlijk ben ik best trots op deze.
Al met al ben ik zeker tevreden over de resultaten van mijn tekeningen. Ik denk eigenlijk dat dit een van mijn beste tekeningen ooit zijn die niet compleet abstract waren. Ook zie ik mijn eigen groei door het vak heen (de dingen die jullie niet hebben gezien), en kan ik zelfs zeggen aan de hand van de kwaliteit van de tekeningen, bij welke ik ben begonnen. 3x raden... Afbeelding 6. Misschien ben ik ook vooral trots op mijn vooruitgang. Maar al met al, ben ik in ieder geval tevreden.
Tot ziens!
Elisa