donderdag 21 maart 2013

Voorlopig ontwerp - Conceptvorming

Wederom is dit stuk in word getypet.
Ik heb al een aantal dagen aan het concept gewerkt ondertussen, dus eerlijk is eerlijk, het is niet in één dag gemaakt. Maar goed, hier het hele verhaal. Uiteraard is dit concept naar voren gekomen aan de hand van mijn probleemstelling. Dit concept omvat mijn probleemstellingen het best.

Willem II, de ontmoeting

Als concept voor dit project heb ik ontmoeting gekozen; een gecreëerde gelegenheid waarop personen/dingen elkaar treffen. Dit wil ik graag op de volgende manieren gaan toepassen:

Ontmoeting met het gebouw

De ontmoeting met de Willem II, dit in zeer ruime zin. Hierbij wordt gekeken naar de volgende punten:
-          De ontmoeting tussen de inwoners van ’s Hertogenbosch en de Willem II
-          De ontmoeting tussen reizigers en de Willem II
-          De ontmoeting tussen de Willem II en de Verkade Fabriek
-          De belangrijkste: De ontmoeting tussen de gebruikers en het gebouw (entree)
Vanuit het oude ontwerp is al rekening gehouden om het uiterlijk van de Willem II als visitekaartje te creëren, maar ondanks dit goed doordachte ontwerp, is er op dit moment nog weinig van te zien. De Willem II is ondanks zijn aantrekkelijke plek en gevel, toch niet opvallend genoeg. Zoals al uit de analyses bleek, kent iedereen de Verkade Fabriek, maar de Willem II toch niet. Ook is ondanks deze mooie gevel, geen duidelijke entree zichtbaar. Hierdoor is er momenteel meer de nijging om het gebouw slechts van buiten te bewonderen, maar niet om binnen te komen.

Ontmoeting van personen

De ontmoeting van personen moet eigenlijk zeer letterlijk genomen worden. Hierbij wordt gekeken naar de volgende punten:
-          Er wordt een ontmoetingsplaats gecreëerd, kruispunten van wegen krijgen extra aandacht en worden ook gecreëerd, er worden doorkijkjes gemaakt tussen functies zodat deze
-          Er komen doorkijkjes tussen functies zodat de personen elkaar ook visueel ontmoeten
Ik wil zo veel mogelijk ontmoetingsplekjes creëren zodat er zoveel mogelijk interactie komt tussen de mensen. De architectuur van dit gebouw dient dan ook gezien te worden als sociale kunst.

Ontmoeting met het oude gebouw

De ontmoeting met het oude gebouw wordt zowel letterlijk als symbolisch gecreëerd, Met aandacht voor de volgende punten:
-          De ontmoeting tussen het oorspronkelijke gebouw en de oorspronkelijke uitbreiding wordt versterkt
-          De ontmoetingen tussen het oude gebouw en het nieuwe gebouw worden versterkt
-          Er wordt een link gelegd tussen de oude functies en de huidige functies.
-          Er komen kleine herinneringspunten aan het oude gebouw
-          Ontmoeting tussen de ambacht en het industriële
Het oude gebouw wil ik graag eervol herinneren. Maar ook dat de gebruiker een deel van deze herinnering meekrijgt. Hierbij is de tussengevel van groot belang, omdat hierbij de ontmoeting tussen het oudste, en het aangebouwde gedeelte versterkt dient te worden.

Verbindingen

Bij verbindingen wordt rekening gehouden met het volgende:
-          Indien functies gecombineerd kunnen worden, wordt hier ook de mogelijkheid voor gemaakt
-          Op punten waar materialen samenkomen, wordt dit overdreven in plaats van weggestopt
De relaties tussen zowel functies, als materialen ontmoeten elkaar. De ontmoetingen hierbij worden juist overdreven in plaats van weggestopt. 

Tsja, eerlijk is eerlijk, ik ben er al even mee bezig. Dus ik heb al plattegrondjes e.d. maar dit wilde ik niet voor jullie achterhouden. Ze zijn weliswaar tot stand gekomen na het typen van dit stukje, maar in de volgende blog gaat het over mijn visie en wat voor mij de belangrijkste elementen zijn aan het gebouw. Natuurlijk had ik dat wel even voor de plattegronden e.d. moeten typen. Maar goed, beter laat dan nooit. 
Tot in de volgende (die jajajaja, alweer zometeen wordt geplaatst. Het is nog maar 10 uur en ik lijk nu al druk geweest te zijn). Maar goed, het enthousiasme zit er goed in bij mij. 

Oh ja, waarom ik het stuk hierboven typte. Omdat ik dus al bezig ben geweest met de plattegronden, weet ik dus al precies dat vanuit dit concept geen ''vaste'' plattegrond rolt. En heel eventjes, had ik toch echt wel een soort van spijt hoe ik dit concept nou had kunnen vormen. Begrijp me niet verkeerd, ik sta er helemaal achter, maar dat dit concept alles nou makkelijker maakt... Misschien is het iets te vaag daarvoor. 

Tot de volgende blog.
Groetjes,
Elisa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten